Categorieën
Inspiratie

50x50x50

Geïnspireerd door Liesbeth, een groepsgenoot van een schrijfclub, ben ik mij ook bezig gaan houden met het zeer korte verhaal (een zkv is een kort verhaal van maximaal 300 woorden). Tijdens de schrijfopleiding heb ik les gehad van Nyk de Vries die zelfs ultra korte verhalen schrijft, wat een soort prozagedichten zijn. Nu ben ik met de volgende vorm gekomen: de 50x50x50.

De nieuwe vorm

Een 50x50x50 is een tekstvak van 50 bij 50 millimeter, met daarin precies 50 woorden. Hieronder staat de eerste 50x50x50 die ik heb geschreven.

Ik moet wel toegeven dat ik ‘m al een beetje heb aangepast. Hij is nog niet helemaal af. De woorden ‘boven’ en ‘schoon’ heb ik toegevoegd, voor nu, zodat het 50 woorden zijn, maar ik ben daar nog niet helemaal tevreden mee. Ik kom eigenlijk nog twee woorden te kort, maar ik weet niet welke woorden ik wil toevoegen.

Één van de eerste 50x50x50 die ik schreef, is deze:

Met deze ben ik erg tevreden. Deze voelt wel als af. Het einde voelt als een leuke twist en de tekst is rond.

Trends

Bij mijn 50x50x50’jes begin ik trends te zien in mijn eigen schrijven. Dat is enerzijds erg leuk en anderzijds irritant. Ik merk bijvoorbeeld dat ik er een aantal schrijf die erg rond zijn.

Wat ik bedoel met een rond geschreven tekst, is dat het begin en het eind erg veel met elkaar te maken hebben. In mijn eerste voorbeeld herhaal ik zelfs de eerste zin op het eind.

Dat de teksten rond zijn geschreven is op zich niets mis mee, maar na een aantal begint het op een trucje te lijken die ik gebruik. Daar erger ik mij aan.
Ik zie nu trouwens ook dat de tekst over de spin een spelfout heeft. ‘Ernaar toe’ is één woord. Dat betekent dat de tekst nu 49 woorden heeft en ik een woord mis. En zo begint het gepuzzel opnieuw bij die tekst.

Observaties

In vijftig woorden is er niet heel veel ruimte om te vertellen. Al snel merkte ik dat een observatie genoeg is om het vierkant met 50 woorden te vullen.

Dit is een kleine observatie die ik deed. Het is ook leuk om er dan één lange zin van proberen te maken. Dat is bij deze net niet gelukt, ik had nog vijf woorden over, waarmee ik dat laatste zinnetje heb toegevoegd. Maar eigenlijk voegt die zin niets toe. Dat het een naar idee is dat er wat urine achter kan blijven op je hand, voordat je je handen wast, valt de lezer of luisteraar al wel op. Ik hoef niet nog eens te zeggen dat dit een naar idee is.
Dus ik moet gaan puzzelen wat ik met die vijf woorden kan doen die over zijn. Ik kan een ander laatste zinnetje bedenken of ik kan meer detail toevoegen in de lange zin, zodat de hele tekst hopelijk één zin wordt.

Puzzeltjes

Ik zie het als kleine puzzeltjes die ik moet oplossen. Dat maakt het voor mij erg leuk.

Ik ben benieuwd wat jij hiervan vindt en of je het zelf ook gaat proberen. Als het gelukt is, dan lees ik het graag!

Door R. van Munster

Schrijver en kunstenaar. Al sluiten die twee elkaar niet uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.